dijous, 27 de maig del 2010

Setmana horrible a CiU

La guerra mediàtica entre alguns dels mitjans més respectats del país ha creat una atmosfera estranya a les files del nacionalisme. Quan les enquestes continuaven donant avantatge a Mas davant Montilla i feien preveure el canvi a la Plaça Sant Jaume, l'inici de la comissió d'investigació pel cas Palau i l'obertura del sumari del cas Pretoria posa en entredit la credibilitat que fins avui gaudia la formació nacionalista. És evident, que si s'ha d'obrir la comissió d'investigació per determinar si hi va haver finançament irregular de CiU per la via de les relacions entre Ferrovial, el Palau i la fundació Trias Fargas, també cal pensar en veure quines implicacions tenen els partits en els escàndols de Santa Coloma de Gramanet. Segurament, inicialment no podem parlar de finançament irregular, però si que l'importància del cas i l'efecte que té sobre consistoris de diversos colors polítics (sobretot, però, socialistes), fa més que mai necessari determinar quin camí està agafant la nostra classe política.

Però, per si era poc, CiU ha hagut d'afrontar una setmana complicada en veure els resultats, favorables, de la compareixença de Montilla al Senat. És cert que segurament el President no va defensar totalment la resolució del Parlament, que era una acte cosmètic quan en realitat des de Madrid ja es té clar que s'ha de retallar (i fort) l'Estatut, però la política també són formes i un personatge que es vol erigir com el salvador del vaixell català que va a la deriva no havia de perdre l'oportunitat de demostrar que, quan vol, també sap escoltar i reconèixer encerts. I, Montilla, en va sortir reforçat. No tant pel què va dir al Senat, sinó per la capacitat de convicció al leiirisme del carrer Ferraz que li va faltar temps per anunciar la reactivació de la renovació de l'Alt Tribunal.

La política és cíclica i tampoc era d'esperar que el camí cap a la presidència fos, per Artur Mas, un camí de roses. Amb una setmana negra a l'esquena, toca aixecar el vol de nou si es vol continuar amb la dinàmica ascendent. Sigui a base de docsessions o de cuidar una mica més les formes, tot i que amb els precedents de les dues últimes campanyes, aquest tema ja són figues d'un altre paner.