dissabte, 24 d’abril del 2010

Balenyà decideix

La nova onada de consultes sobiranistes arriba. Demà serà el dia on els catalans, novament, podran expressar en alguns pobles del Principat la seva voluntat, lliure, de pertànyer a un Estat propi o continuar dins el Regne d'Espanya. Vota sí o no, tant se val, però el més important és que es pugui demostrar que la societat catalana és suficientment madura per poder portar a terme un procés de participació popular amb garanties de fiabilitat en els resultats finals.

Aquests últims mesos he vist com han treballat els companys de Balenyà decideix, poble que per altra banda mai s'ha caracteritzat per tenir el sentiment independentista a flor de pell. Però, el què sí que és veritat, és que la gent de la plataforma ha seguit tots els requisits per poder garantir la legitimitat del procés i, sobretot, s'han pogut compartir anècdotes boniques. La majoria de membres de la comunitat musulmana del poble estaven d'acord en anar a votar!

Vota sí o no, el millor exemple és la participació. I, aquí, és on recau la força d'aquestes consultes. Convisc a la feina amb quantitat d'escèptics en quant aquests referèndums. I, és veritat, que en certs moments no els falta raó, sobretot si s'ho miren des de la perspectiva d'una persona estrangera que provingui de països on l'independentisme sempre hagi estat al costat dels més violents o intolerants. Però, només veient com es funciona internament i la capacitat que tenen de posar en contacte diverses realitats municipals et pots fer una idea de lo positius que han estat per la mobilització ciutadana, per lo menys, del meu poble. Guanyi el sí o el no, la participació és el més important i, sobretot, que la mobilització continuï per a poder portar a terme moltes altres iniciatives socials, o polítiques? El futur dirà.

Foto: Josep M. Puigdomènech, Balenyà decideix 2010